RADYO IZ, Török Zene Rádió,Török Népzenei Együttes, Török-Magyar Barátság, Macarca
 

 

radyo iz

     www.radyoiz.com ©

 

 

 

     

 

   

Tikla ve Dinle...!

     
Radyo iz ©  
     

 

Turkce / Turkish Turkce  

 

Turkce / Русский язык Russian

 

Ingilizce / English English

 

Farsca / فارسی Persian

 

Ukraynaca |Украинский  Ukrainian

              

Hollandaca | Nederlands Dutch 

 

Macarca | Magyar Hungarian

 

Yunanca / Ελληνικά Greek

 

 

 

 

 

 

 ANNOUNCEMENTS

 

 

 

 

 

Welcome to Radio Iz, your home for the best mix of  Turkish   folk,  classics and the newest Turkish  releases!

 

                  ÜDVÖZLÜNK!  
 

 

Winamp ile dinleyin...! WinampWinamp ile dinleyin...!  
Media Player Ile Kucuk Pencerede Dinleyin

 

Windows Media PlayerMedia Player Ile Kucuk Pencerede Dinleyin

 

Real Player ile dinleyin...! Real PlayerReal Player ile dinleyin...!

 

 

    Nostalgic Turkish Songs  Nostalgic Turkish Songs Online Nostalgic Turkish Songs

 

 

Műsoraink online hallgatásához a windows media playert  vagy a winampot is választhatod. ha rendelkezel e programok valamelyikével, és online adásunkat szeretnéd hallgatni, két választási lehetőséged van:

  • ha windows media playerrel szeretnéd hallgatni az mp3 stream-et, ide kattints!
  • ha jobban kedveled a winampot, akkor ide kattints!

probléma merült fel, és nem oldják meg az alábbi tanácsok sem? irj nekünk!

 

               Üdvözlünk az Radyo Iz  oldalán!
 
 

 

Az Radyo iz Törökország első és egyetlen internetes kereskedelmi rádiója. 24 órás, ingyenesen elérhető élő műsort sugároz, már több mint 3 évvel . Célunk, hogy jól szórakozz…

 

 
   Török Népzenei Együttes: ARASINDA

 

A ma is hallható Arasinda együttes 1998-ban alakult Budapesten. Alapító tagjai Nyitrai Péter és Hannah Berger.


A kezdeti években a török népzene egyik kötöttebb zenei ágával foglalkoztunk, melyet Törökországban Musa Eroglu, Arif Sag, Muhlis Akarsu és Aşik Veysel képviselnek. Ezzel egyidőben törökországi utazásaink során ismerkedtünk meg azzal a zenei világgal, melyből a mostani Arasinda együttes zenéi és feldolgozásai táplálkoznak. Törökországban és a magyarországi törökség körében élő barátainkkal való együtt zenélés és éneklés sokat segített a hagyományos stílus megismerésében.
Tovább...Tovabb / Devami...

 
 Az aşıkok

 

Az aşık / ozan költők nagy részének kiléte homályba merül, mivel egészen a 19. századig a tradíció – szóbeli jellegéből fakadóan – anonim volt. Néhány költő neve azonban fennmaradt, például a 16. századi Köroğlu, az 1600-as években élt Karacaoğlan, vagy Dadaloğlu (1785–1868), aki talán az utolsó nagy aşık volt, mielőtt a tradíció hanyatlásnak indult a 19. század küszöbén. Az aşıkok valójában vándorbárdok voltak, akik keresztül-kasul bejárták Anatólia vidékeit és a mandolin-szerű bağlamán játszva énekelték dalaikat. A 20. században az aşık-tradíció újjáéledt, olyan kiváló előadókkal, mint Aşık Veysel Şatıroğlu (1894–1973), Aşık Mahzuni Şerif (1938–2002), Neşet Ertaş (1943– ) és mások.
 
 

 

Megemlékezés Kütahyában az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója alkalmából

 

 

 

A Magyar Köztársaság Ankarai Nagykövetsége 2008. március 12-én ünnepi megemlékezést tartott az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója alkalmából a Kossuth Lajosnak és társainak menedéket nyújtó török városban, Kütahyában. Az ünnepségen részt vettek a helyi közélet szereplői, a magyar kultúra és történelem iránt érdeklődő kütahyai polgárok, valamint a helyi média képviselői is. Tovább...Devami...

 
Kulturális együttműködés

 

Turkce / TurkishMacarca | Magyar A Törökország,és Magyarország közti kulturális együttműködés lendületet nyer

 

 A Törökország,és Magyarország közti kulturális együttműködés fokozódik. Az Ankarában aláírt protokoll előírja a két ország között oktatási tértől filmművészeti térig több teret tartalmazó együttműködés fejlesztését. A protokollt E.Gunay,kulturális és idegenforgalmi miniszterünk, és Hiller István, magyar oktatási és kulturális miniszter írta alá. Ennek kötelékében, mindkét ország közreműködik különböző területeken. E.Gunay, kulturális és idegenforgalmi miniszterünk az aláírási ünnepélyen kifejezte, hogy a Kocaelii Városház azon émlekház létrehozatalát vállalta magára , mely Thököly Imre, magyar király nevére épült, aki 303 évvel ezelőtt Izmitben hunyt el. A vendég miniszter a két ország közti jó szintű kapcsolatokra vonta a figyelmet, kifejtette, hogy ezzel az egyezménnyel az együttműködés hivatalos minőséget nyert.

 
Az Eltűnt Autóbusz

 

Az Eltűnt Autóbusz nevet viselő dokumentumfilm nagy érdeklődést kelt, mely az azon 11 ciprusi török történetéről szól, akik 1964-ben utnak indultak Larnakaból, hogy dolgozzanak, és 43 év múlva egy ciprusi görög falúban találtak holttestükre. A F.Tanpinar újságíró által elkészített dokumentum film December 2-dikén versenyezni fog a Bostoni Filmfesztiválon. Ez a dokumentumfilm az 1963-1974 évek között ciprusi törökök drámájáról ejt szót. Tanpinar nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a dokumentum filmet egy tudományos és egyetemes állásfoglalással elkészítette.

 

 F.Tanpinar ezt mondta: " Ez a dokumentumfilm mutatja, hogy az eltűntek családjává válni nagyon bánatos, és az akkori időszak egy nagy dráma az emberek számára." Tanpinar kijelentette, hogy a szóban forgó 11 személy az 1963-1974 évek között Cipruson eltűnt 503 töröknek csak egy része. Tanpinar kijelentette, hogy az Eltűnt Autóbusz című filmet előadták az E.Ú.i parlamentben, és a film versenyezett az Arany Narancs nevet viselő filmfesztiválon, a December 2-dikei bostoni film fesztiválon is versenyezni fog.Tanpınar hangsúlyozta, hogy ez a film az Észak Ciprusi Török Köztársaság filmjeként fog versenyezni . A szóban forgó dokumentumfilm forgatókönyvét R.Pertev a volt köztársasági tanácsos írta, a zenéjét pedig A. Okan komponálta.

 

 
 A Regionális Partnerség Ankarai Koncertje


A Magyarország, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Lengyelország és a Cseh Köztársaság külügyminiszterei által 2001-ben alapított Regionális Partnerség tagállamainak ankarai nagykövetségei 2008. április 20-án komolyzenei koncertet tartottak. Magyarországot Ezgi Tanrıverdi képviselte, aki Liszt Ferenc Funérailles és Bartók Béla Allegro Barbaro című művét adta elő. Ezgi Tanrıverdi Eskişehirben, az Anatóliai Egyetem Konzervatóriumában Farkas Róbert művésztanár irányításával folytatja tanulmányait. A koncert megvalósítását a Magyar Külügyminisztérium is támogatta.

 

 

 

 

 

 

Up          

               SIK KULLANILANLARA EKLEYIN...! / Add to Your Favories!       E-Posta / E-Mail

 Make Your Home Page